NIEUW/Tagore-projekt

04-01-2021 17:03

Sinds juli 2019 werk ik aan een projekt over de indiase dichter Tagore. Zijn prachtige devote poëzie in zijn bundel Gitanjali of Wijzangen (nederl. vertalingen door Frederik van Eeden, uitgave: 1913) raakte mij zodanig dat ik een veertiental gedichten, in het originele engels (maar ook enkele in het nederlands), op muziek heb gezet. Bedoeld om zijn teksten met anderen te delen door ze al zingend te beleven. En dan met name in groepsverband, maar individueel kan natuurlijk ook. 

 

Het boek met deze liederen is er inmiddels, getiteld : "KRANS VAN BLOEMEN'' dat ik in samenwerking  met de dichter Robert la Boresa heb vormgegeven en uitgegeven (dd. november 2020).  Van Robert zijn er zg. 'tweespraken'  toegevoegd, oftewel dichterlijke reacties vanuit zijn eigen spirituele inzichten, n.a.v. de teksten van Tagore. Ook de illustraties en prachtige versierranden zijn van Robert's hand. Foto's en vertalingen werden door mij ingebracht. 

'Krans van bloemen' is te koop voor 20 euro. Mail: n.j.l.pisuisse@gmail.com. Workshops i.v.m dit materiaal zijn op aanvraag mogelijk. Een CD met alle 14 liederen is in voorbereiding.                                                                                                                     

 

 

Ik ben tot het componeren gekomen doordat ik, na veel speurwerk op internet, geen enkele bundel met Gitanjali-liederen in het engels, laat staan in het nederlands, heb kunnen vinden. Wèl zijn er, met name in de vorige eeuw, diverse composities gemaakt voor professionele uitvoeringen, bijv. voor koor, of solist met pianobegeleiding of orkest. Kortom: luistermuziek, dus geen liederen om met elkaar te zingen. Hieronder een lijst waarin deze composities worden vermeld.

 

  Gitanjali composities.

- Rabindranath Tagore, dichter en auteur van Gitanjali of Wijzangen ( uitgave: 1913) : originele opnames met zijn zangstem, in Bengali (youtube e.a.). Hij  componeerde veel liederen op zijn eigen teksten. Bladmuziek van Tagore's composities in westerse muzieknotatie heb ik tot dusver niet gevonden. De  Gitanjali zijn nl. in het Bengaals getiteld. Daarom is niet duidelijk welke van de in het Westen gepubliceerde teksten daarmee corresponderen; Gitanjali in de engelse en nederlandse uitgaven zijn genummerd.

- Video's en audio-opnamen in traditionele of in Bollywood-stijl (youtube). Mogelijk zijn veel van zijn gedichten ook door andere Indiase componisten op   muziek gezet. 

 Verder:  - Jan van Gilse, Nederland, 1881-1944: een drietal Gitanjali voor zangstem (sopraan) en orkest.

               - Douglas Hedwig, amerikaans trompettist (Metropolitan Opera Orchestra, New York) /componist: a capella koorwerk, wereldpremiere 2016.

               - R.Murray Schafer, canadees componist, geb. 1933: werk voor zangstem (sopraan) en orkest (1991).

               - Scott Antony Shell, amerikaans componist, geb. 1966: Gitanjali 1 voor a capella koor (tonaal en atonaal).

               - Jan Gilbert, amerikaans componist: 'Writing 3 with Tagore', voor zangstem (sopraan), strijkers en 1 danser (2005).

               - John Alden Carpenter, amerikaans componist: 6 Gitanjali voor mezzosopraan en kamerorkest (1913).

               - Edvin Kallstenius, zweeds componist, 1888-1967: Sangoffer, voor bariton en orkest (premiere: 1947).

               - Raj Mohan, zanger met indiase roots, componist en dichter: diverse liederen (bengali of indiaas...) in Ohm uitzending over Tagore en                                          vrouwenemancipatie 2013. Met contrabas, gitaar en saxofoon.

 

                 nov. 2020, N.Pisuisse / bron: internet.